TyGRe Projesi Hurda Lastikleri Enerji ve Değerli Hammaddeye Dönüştürüyor
Yolun sonuna gelmiş lastiklerin çöplükleri doldurması ya da yakılarak imha edilmesi yerine, enerji ve hammadde olarak geri kazanılması hemen her ülkede destekleniyor. Hurda lastikten silikon karbit ve sentetik gaz üretimi gerçekleştirilen TyGRe projesi İtalyan enerji ve Sürdürülebilir Kaynaklar Ulusal Ajansı tarafından yürütülmeye başlandı.
Trisaia’daki pilot fabrikadaki dev kazanlarda 1000 derece ısıtılan hurda lastiklerden hidrojen, karbonmonoksit, karbondioksit ve metan içerikli sentetik gaz yanında daha sonra silikon karbite dönüştürülen silikonoksit elde ediliyor. Seramik ve elektronik cihazlarda kullanılan pahalı hammaddeler arasındaki silikon karbit düşük maliyetle üretilerek ekonomiye kazandırılıyor. Saatte 30 kg hırda lastik işleyecek kapasitedeki fabrika ticari olarak kendini kanıtlarsa milyar dolarlık küresel pazara yeni bir yön verebilecek.
Bioyakıt Atığından Üretilen Düşük Karbon İzli Çimento
Dünya genelinde karbon emisyon oranını düşürme yolunda her gün farklı alanlarda önemli gelişmeler yaşanıyor. İnşaat sektörü de en fazla karbon izi bırakan ve çevre kirliliği yaratan sektörlerden birisi durumundadır.
Kansas Üniversitesinde görevli araştırmacılar, yılda yaklaşık 7 milyar metreküp kullanılan çimento karışımı için son derece çevreci ve üretimi basit çözüm geliştirildi. Bioyakıt üretiminde depolarında kalan mısır, pirinç/buğday samanı gibi atıklardan son derece dayanıklı çimento ürettiler. Elde edilen bu selülozik yapıdaki çimentonun standart çimentolardan %32 daha dayanıklı olduğu tespit edildi.
Daha dayanıklı yapılar inşa etmek, küresel karbon izini azaltmak ve küresel ısınmayı engellemek adına önemli bir buluş sayılan yeni çimento, geliştiren araştırmacılar Amerikan Ulusal Bilim Vakfı tarafından da 210 bin dolar para ödülüne layık görüldü.